Dakpark Delfshaven komt eraan!

In Rotterdam in Delfshaven ligt een railemplacement dat niet meer gebruikt wordt. De locatie biedt kansen voor nieuwe ontwikkelingen. 


Bedrijfsruimten en park 
Er komt een flink aantal bedrijfsruimten. Bovenop 20070314-dakparkde bedrijfsruimten komt een mooi groen dakpark. Dit is voor Nederland een uniek project. De bedrijfsruimten bieden werkgelegenheid. En tegelijkertijd gaat een jarenlange wens van bewoners in vervulling: er komt meer groen in de wijken! De ontwikkeling is een samenwerkingsproject tussen de Gemeente Rotterdam en Dura Vermeer Vastgoed BV. 

Planning 
De gemeente mikt op een snelle start van de bouw. Ontwerpers maken dit jaar de definitieve ontwerpen voor het gebouw en het park. De verwijdering van de sporen vindt najaar 2006 plaats. Daarna start de grondsanering. 

Dura Vermeer 
Het definitieve startmoment ligt in handen van Dura Vermeer. Zoals dat bij alle nieuwbouw gaat, wil Dura Vermeer eerst voor zo’n 70 procent van de bedrijfsruimten zekerheid hebben over de verhuringen. Pas daarna starten zij met bouwen. De ontwikkelaar is zelf verantwoordelijk voor de acquisitie van bedrijven en voorzieningen. 

Eerste paal zomer 2007 

In de planning staat wel dat de eerste paal in zomer 2007 de grond in gaat. Als het gebouw klaar is, start de aanleg van het park: zomer 2009. De verwachting is dat een jaar later de feestelijke opening van het dakpark plaatsvindt (najaar 2010) 

Ontwerp 
Het groene karakter van het park staat centraal. Een park met grasweiden, bomen en bosschages. Verspreid over het park komen voorzieningen als bankjes, speelplekken en terrassen. De toegankelijkheid van het park krijgt alle aandacht. Door middel van trappen en hellingbanen zijn de verschillende hoogten van het park te bereiken. Ook komt er een lift. 

Het idee is om water een belangrijke rol te laten spelen in het park en langs de hoofdroutes van het park een ‘waterstroom’ te laten lopen. 

In het park komen drie bijzondere tuinen met een eigen thema. In het centrum van het park komt een Mediterane tuin met een mooie winterkas waarin kuipplanten kunnen overwinteren en een horecagelegenheid gevestigd is. Aan de kant van het Marconiplein komt een speeltuin met spannende speelelementen die gebruik maken van de verschillende hoogten in het park. En aan de kant van het Hudsonplein komt een tuin waar onder leiding van Creatief Beheer kinderen, jongeren en volwassen uit de omliggende wijken actief zullen zijn. 

Buro Sant & Co maakt het ontwerp in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Het voorlopig ontwerp wordt in het najaar 2006 met bewoners en belangstellenden besproken. Hieronder ziet u één van de laatste concept schetsen van het toekomstige park. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via de website van onze VvE!