Vandaag in `de Maasstad` op de voorpagina (gewijzigd)

In “de Maasstad”, weekblad te Rotterdam e.o., staan we deze week (vandaag) op de voorpagina. Het interview daartoe werd eerder deze week al afgenomen. In de kop staat onze straat genoemd, op de voorpagina. Iedereen kreeg het blad vandaag in de brievenbus hier in ons huizenblok. Ook in de regio rondom ons uiteraard. 


Hieronder treft u de letterlijke tekst uit het krantenartikel: 

“Het gaat bergafwaarts met de Mathenesserdijk”
Door Anne-Rose Hermer
 

Er zijn mensen die graag iets van hun buurt willen maken, te beginnen met hun eigen huizenblok. De VVE Mathenesserdijk 328-246 is hier acht jaar mee bezig. Maar na een periode bergopwaarts gaat het de laatste tijd weer bergafwaarts. 

Eigenaar/verhuurder Sam Lensen, voorzitter VVE 328-346 en Frans van Weelden, secretaris en de ‘technische commissie doen er hun best voor hun huizenblok én voor de buurt. De komst van de Rotterdamwet maakt hun taak er niet makkelijker op. “De Rotterdamwet is op zich niet slecht, maar het gaat mis bij de uitvoering en handhaving van deze wet. De verkeerde mensen worden lastiggevallen. De Rotterdamwet pakt voor deze buurt negatief uit in plaats van positief”, vinden de heren. “Niet mogen verhuren aan mensen die minder dan 120% van het minimumloon verdienen heeft namelijk vervelende gevolgen voor de buurt.” 

Tot 1999 was het bestuur van het huizenblok Mathenesserdijk 328-346 niet in handen van eigenaar/bewoners, maar van een beheerkantoor in Rijswijk dat honderden VVE’s onder zijn hoede heeft. “Ongeveer 60% van dit huizenblok was in handen van huisjesmelkers”, vertelt Lensen. “Die hielden besluitvorming omtrent onderhoud tegen. Zodra de ‘nette’ eigenaren in de meerderheid waren, hebben we een coupe gepleegd. Het gevolg was dat we zelf de VVE bestuurden en de macht terug hadden. Eindelijk ging het langzaam beter. Dit zijn grote huizen. Veel mensen verhuren een deel van hun huis om zo de hypotheek te kunnen betalen. Ik verhuur zelf ook. Twee mensen op drie etages.” 

Dit aantal staat schril contrast met zoals twintig mensen op één etage. Dat willen verhuurders als Lensen niet. Maar de komst van de Rotterdamwet maakt het goedwillende eigenaren moeilijker om huurders te vinden. Aan een student(e) verhuren mag niet, want die verdient geen 120% van het minimumloon. Iets verhuren betekent dat er een interventieteam langs kan komen. “Ik heb ze al een paar keer binnen gehad. Een bonafide buurman van me zelfs ruim 20 keer in anderhalf jaar! Ik stoor me erg aan de brutale vragen die me gesteld worden. Of ik alcohol en drugs gebruik. En een van mijn huurders, een jonge vrouw uit een beschermd gezin, moest vertellen hoeveel bezoek van mannen ze krijgt! Maar de huisjesmelkers die nog steeds binnen dit blok actief zijn? Bij hun woningen wordt niet open gedaan. Er zit niet eens een bel”, aldus Lensen. De stalen deuren die zo nu en dan geplaatst worden bij een pand van een huisjesmelker maakt op Van Weelden en Lensen geen indruk, want die worden na twee maanden weer verwijderd. 

Van Weelden heeft veel problemen met een buurman die een compleet appartement heeft gebouwd in de ruimte naast…hun slaapkamer! En het gaat om behoorlijk overlastgevende huurders. De ellende bereikt een hoogtepunt, maar zelfs de dS+V kan niets doen. Inmiddels bemoeit stadsmarinier Jur Verbeek zich met de kwestie. “Willen ze mensen met geld hierheen lokken? Doe dan iets aan die vieze garages op de Mathenesserdijk, plekken waar gedeald wordt en het feit dat de het toestaan van langdurig parkeren van ‘vrachtwagenachtigen’op de Spangensekade leidt tot overdekte werkplekken van nog steeds actief zijnde Keilewegdames”, waarschuwen Lensen en Van Weelden.